اصول دقیق برنامه ریزی (3)
گام دوم: تدوین برنامه هفتگی و روزانه
هنگامیکه طرحریزی برنامه کلی خود را به پایان رساندید تدوین برنامه هفتگی و روزانه آغاز میشود. تدوین این برنامه بر اساس برنامه کلی و با توجه به اهمیت دروس نقاط ضعف و قدرت شما در هر درس میزان ساعتی که میتوانید مطالعه کنید و مواردی از این قبیل صورت میگیرد تهیه اولین برنامه هفتگی برای اولین بار بدون خطا و اشتباه نخواهد بود و شاید در اجرای آن با مشکلاتی روبهرو شوید ولی در مراحل بعدی میتوانید اشکالات آن را برطرف کرده و در هفته بعد برنامه کاملتری را داشته باشید برای تهیه برنامه هفتگی و روزانه به نکات زیر توجه کنید:
۱ ـ واحد مطالعه خود را تعیین کنید.
واحد مطالعه زمانی است که بیشترین و مؤثرترین کارایی مطالعه را در آن دارا هستید مثلاً شما ازجمله داوطلبانی هستید که ساعت پنج صبح بیدار میشوید و مطالعه میکنید اما حتماً ساعتی از عصر را به خواب روزانه اختصاص میدهید و شبها ساعت ده میخوابید با توجه به چنین شرایطی شما باید واحد مطالعه هفتگی و روزانه خود را مشخص کنید دقت کنید که واحد مطالعه هرکس مختص به خود اوست و همانطور که قبلاً به آن اشاره شده است شما نمیتوانید از برنامه شخص دیگری استفاده کنید.
۲ ـ جدول برنامه هفتگی را با توجه به واحد مطالعه پر کنید.
در این مورد حتماً به اهمیت هر درس در رشته تحصیلی خودتان و میزان اطلاعات و آمادگی خود در آن درس توجه کنید نه برای یک درس بیش از حد ممکن و نه برای یک درس کمتر از آنچه لازم است وقت بگذارید.
۳ ـ زمان استراحت پس از هر واحد مطالعه را در نظر داشته باشید و آن را در برنامه خود وارد کنید.
همه شما داوطلبان توجه داشته باشید که مغز هم مثل هر عضوی از بدن پس از انجام فعالیت نیازمند استراحت میباشد پس برای اینکه مغز شما خسته نشده و یادگیری شما به حد اعلا برسد حتماً در برنامه خود زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید میتوانید پس از هر واحد مطالعه زمان استراحت را به مدت پانزده دقیقه قرار دهید البته این میزان یک زمان استاندارد و عادی است شما میتوانید بسته به درسی که خواندهاید و توان جسمی و ذهنی خود تغییراتی را اجرا کنید اما زمان استراحت حتماً باید وجود داشته باشد.
۴ ـ همه کارهایتان را در یک جدول ثبت کنید.
تمام کارها و فعالیتهایی که در یک هفته دارید را در یک جدول وارد کنید این کارها که شامل برنامه درسی کلاسهای مدرسه و کارهای ثابت هفتگیتان میشود وارد جدول کنید مثلاً ساعات تغذیه ورزش و کلاسهای آموزشگاه یا زبان یا کار با کامپیوتر را در نظر بگیرید حتماً به این نکته توجه کنید که فعالیتهای فوقبرنامه شما مانند ورزش تفریح و...باید متناسب با حجم مطالبی که برای کنکور مطالعه میکنید در نظر گرفته شود و هرچه به پایان زمان کنکور نزدیک میشوید باید از میزان این فعالیتها کاسته شود البته به این نکته توجه کنید که بعضی از این فعالیتها مانند ورزش ن تنها باعث تلف شدن وقت نمیشود بلکه باعث میشود ذهن شما به آمادگی هرچه بیشتر برسد و شما با روحیه و نشاط بیشتری پیش بروید شما عزیزان باید تلاش کنید که برنامههای فوق را در جهت رسیدن به هدفهایتان طرحریزی کنید مثلاً با خود بگویید من امروز یک ساعت ورزش میکنم تا بقیه روز را با نشاط و روحیه بهتری مطالعه داشته باشم. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که فعالیتهای فوقبرنامه نباید وقت زیادی را از شما بگیرد و شما را خسته کند بارها با افرادی برخورد کردهایم که وقتی از برنامههای جنبی خسته میشوند به سراغ درس میروند اما شما توجه داشته باشید که هرگاه از مطالعه خسته شدید به سراغ فعالیتهای فوقبرنامه بروید انجام فعالیتهای فوقبرنامه به مدت پنج یا شش ساعت در هفته میتواند به روحیه شما در مطالعه کمک کند اما بیشتر از این مدت میتواند به مطالعه شما لطمه وارد کند.
۵ ـ دروسی که باید مطالعه شود با توجه به ساعتهای لازم برای مطالعه آنها و متناسب با برنامه کلیتان بهطور دقیق وارد برنامه کنید.
دقت داشته باشید که هر درس را به اجزای زمانی لازم با واحد مطالعه خودتان تقسیمبندی کرده و آن را وارد برنامه کنید مثلاً برای این کار شما میتوانید یک واحد مطالعهتان را یک موضوع فیزیک مثل فشار را بخوانید یا یک یا چند درس از یک کتاب را مطالعه کنید (درس پنج و شش عربی) و یا حتی به صورت صفحهای برنامهریزی کنید مثلاً ده صفحه از زیستشناسی را در یک واحد مطالعه، بخوانید.
۶ ـ همه دروس را در یک برنامه بگنجانید.
همه درسها را در برنامهریزی خود جا دهید و هیچ درسی را به دلیل دشواری یا بیعلاقگی رها نکنید یکی از فواید برنامهریزی آن است که شما را مجبور به خواندن درسهایی میکند که به هر دلیلی به آن علاقه ندارید.
۷ ـ برای مطالعه هر درس وقت کافی در نظر بگیرید.
برای موفقیت در این کار ساعات مطالعه موردنیاز برای یک درس یا یک موضوع را متناسب با سختی آن در نظر بگیرید و همچنین زمان لازم برای حل تمرینها و تستزنیها در نظر گرفته شود مثلاً مدت زمانی که برای حل تمرین و تستزنیهای ریاضی لازم دارید بسیار بیشتر از زمانی است که شما برای مطالعه دو درس از ادبیات نیاز دارید.
از طرفی زمانی را برای مرور هفتگی آخر هفته در برنامه خود در نظر بگیرید.
۸ ـ بین دو موضوع مشابه یک موضوع دیگر را مطالعه کنید یا مدت زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید انجام این کار به یادگیری بیشتر شما کمک خواهد کرد و مباحث مشابه را باهم اشتباه نگیرید.
۹ ـ مدت زمانی را در برنامه هفتگی برای جبران عقبافتادگیها در نظر بگیرید.
انجام این کار از مهمترین کارها در برنامهریزی است؛ به این دلیل که همه ما نمیتوانیم طبق برنامهای که داشتهایم بهطور کامل پیش برویم زیرا همیشه مسائلی مانند بیماری آمدن مهمان ناخوانده و...پیش میآید که وقتی را از شما کسر میکند و در اجرای برنامهریزیتان اختلال ایجاد میکند بنابراین ساعاتی را برای انجام این کار اختصاص دهید مثلاً دو ساعت از روز جمعه خود را به جبران این عقبافتادگی اختصاص دهید و در صورتی که از برنامه خود عقب نبودید این زمان را میتوانید صرف مرور و مطالعه درسهای جدید کنید.
۱۰ ـ اگر دانشآموز هستید سعی کنید وقت مطالعه درستان را تا حد امکان نزدیکتر به آن درس انتخاب کنید. تا جایی که امکان دارد مطالعه هر درس را در روزی انجام دهید که در مدرسه آن درس را داشتهاید زیرا مطالعه یک درس چند روز پس از درس دادن با فراموش کردن برخی از مفاهیم همراه خواهد شد و بالعکس مطالعه در اولین فرصت پس از درس دادن آن درس با آمادگی ذهنی بیشتر برای جذب آن مباحث همراه است اگر دانشآموز هستید برنامه مدرسه را در نظر بگیرید شما تنها با تکمیل برنامه شخصی نمیتوانید مطمئن باشید که برنامهتان بهطور کامل پیش رفته است برای اجرایی شدن این برنامه، برنامه مدرسه نیز لازم است یعنی برنامه آمادگی برای آزمون سراسری را طبق برنامه هفتگی مدرسه مشخص کنید.
«پایان»